vrijdag 28 december 2007

Twee buitenlandse diplomaten Afghanistan uitgezet

De regering van Afghanistan heeft twee Britse medewerkers van de Europese Unie en de Verenigde Naties bevolen het land te verlaten, omdat ze schadelijk zijn voor de nationale veiligheid. De mannen waren onderhandelingen begonnen met de Taliban.
(Buitenlandse diplomaten uitgezet)

donderdag 13 december 2007

Groot-Brittanniƫ niet tegen gesprekken met middenkader Taliban

Als Taliban het geweld afzweren en respect tonen voor de grondwet en mensenrechten is er ook voor de opstandelingen een plek weggelegd in de Afghaanse regering. Dit heeft premier Gordon Brown woensdag in het Britse parlement gezegd na zijn bezoek aan Afghanistan.
(Britten niet tegen onderhandelingen)

vrijdag 7 december 2007

Overleg, wederopbouw en veiligheid zijn de belangrijkste punten

Onderhandelingen zijn cruciaal. Er moet meer aandacht komen voor wederopbouw en de verlenging van de Nederlandse ISAF-missie maakt het voor de Afghanen niet veiliger. Dit zijn de belangrijkste conclusies van de alternatieve hoorzitting die donderdag werd gehouden.
(Onderhandelen, wederopbouw, veiligheid)

vrijdag 23 november 2007

“Taliban-leiders nemen contact op met mij”

Opstandelingenleiders van de Taliban nemen steeds vaker contact op met de Afghaanse president Hamid Karzai. Ze willen weten of ze terug kunnen keren naar Afghanistan. Dit beweerde Karzai donderdag op een persconferentie.
Karzai voert gesprekken met Taliban

dinsdag 13 november 2007

Van Baalen vindt Ter Horst erg dom om te willen onderhandelen met de Taliban

In Nederland is een geschil ontstaan tussen minister Ter Horst (PvdA/Binnenlandse Zaken) en de oppositiepartij VVD over eventuele onderhandelingen met de Taliban. De VVD vindt minister Ter Horst erg dom. Maar de vraag is of de uitlatingen van Van Baalen wel zo verstandig zijn?
Van Baalen versus Ter Horst

donderdag 18 oktober 2007

Gouverneur wil onderhandelen met Taliban in Uruzgan

Asadullah Hamdam, de nieuwe gouverneur van Uruzgan, schat dat er ongeveer 4.000 Taliban in zijn provincie Uruzgan zijn. Hij staat onderhandelingen voor met de Taliban. Hij wil de “stoffige provincie” ook nieuw leven inblazen.
Hamdam wil onderhandelen met Taliban

zondag 30 september 2007

Taliban willen niet onderhandelen

De Taliban hebben opnieuw negatief gereageerd op het aanbod van de Afghaanse president Hamid Karzai om over vrede te gaan praten.
Taliban willen niet onderhandelen

zaterdag 29 september 2007

Karzai zegt opnieuw te willen onderhandelen

De Afghaanse president Hamid Karzai heeft in antwoord op de aanslag in Kabul opnieuw kenbaar gemaakt dat hij graag zou willen praten met Taliban-leider Mullah Muhammad Omar en krijgsheer Gulbuddin Hekmatyar.
Karzai toont opnieuw bereidheid

woensdag 19 september 2007

Machthebbers tonen onderhandelingsbereidheid

De Afghaanse president Hamid Karzai en verscheidene voormalige krijgsheren hebben woensdag gezegd dat Afghanistan bereid moet zijn tot onderhandelingen met de Taliban om vrede tot stand te brengen. Machthebbers bereid te onderhandelen

donderdag 13 september 2007

Taliban stelt voorwaarden aan gesprekken met regering

Een woordvoerder van de Taliban heeft woensdag gezegd dat de militairen van de VS en andere landen moeten vertrekken uit Afghanistan voordat de groep overweegt om onderhandelingen te voeren met de regering van Afghanistan.
Taiban stelt voorwaarden

maandag 10 september 2007

Taliban zeggen bereid te zijn met Kabul te onderhandelen

Een woordvoerder van de Taliban heeft gezegd te overwegen om met de regering van Afghanistan te onderhandelen, maar voegde daaraan toe dat er geen rechtstreeks onderhandelingsaanbod is ontvangen.

“Als Karzai en zijn regering directe onderhandelingen vragen, dan zal de Taliban dat aanbod in overweging nemen,” zei Qari Yousef Ahmadi door de telefoon vanaf een onbekende locatie. “Voor het nationale belang zijn wij volledig bereid tot gesprekken met de regering.”

Ahmadi reageerde op een commentaar dat Karzai gisteren maakte tijdens een gesprek met de pers. Hij bood onder handelingen aan, maar zei dat de Taliban “geen adres” heeft, of een telefoonnummer. “Met wie moeten we praten?”

Maar Ahmadi zei dat de militanten voor de regering makkelijk bereikbaar zijn als functionarissen willen praten. Hij merkte op dat de Zuid-Koreaanse functionarissen het land binnen kwamen vliegen, en snel contact legden met de Taliban voor onderhandelingen over de vrijlating van de gijzelaars.

Onderhandelaars uit Zuid-Korea wisten twee weken geleden negentien landgenoten vrij te krijgen die weken waren gegijzeld door de Taliban. Korea voldeed aan een aantal eisen van de Taliban.

“Wanneer de regering van Afghanistan maar wil onderhandelen, de Taliban is in Afghanistan,” zei Ahmadi.

Gisteren zei karzai eveneens dat de veiligheidssituatie in Afghanistan steeds slechter wordt.

Volgens een telling van de Associated Press zijn er dit jaar al meer dan 4.300 mensen gedood door geweld in het Aziatische land en beleeft Afghanistan de bloedigste periode sinds de omverwerping van het Taliban-regime van Mullah Omar eind 2001.