donderdag 16 februari 2012

Karzai: "Vredesbesprekingen tussen Afghanistan, Taliban en VS"

De regering van Afghanistan en de Verenigde Staten zijn geheime gesprekken aangegaan met de Taliban over vrede.

Dat heeft de Afghaanse president Hamid Karzai woensdag in The Wall Street Journal beweerd. Het wordt een belangrijke doorbraak genoemd in de oorlog die al ruim 10 jaar duurt.

De regering van Karzai had geprotesteerd omdat ze buiten de recente gesprekken tussen Washington en de opstandelingen werd gehouden.

Karzai denkt dat de meeste Taliban uiteindelijk geïnteresseerd zijn in een vredesregeling.

Karzai zei woensdag tijdens een interview in zijn kantoor in het Arg Palace in Kabul: “There have been contacts between the U.S. government and the Taliban, there have been contacts between the Afghan government and the Taliban, and there have been some contacts that we have made, all of us together, including the Taliban.”

Karzai weigerde te vertellen waar de gesprekken plaatsvinden of verdere details te geven, omdat hij vreest dat dit het proces kan beschadigen.

The Wall Street Journal tekent aan dat woordvoerders van de Taliban niet bereikbaar waren voor commentaar.

Tot nu toe hebben de opstandelingen in het openbaar verklaard dat ze niet willen onderhandelen met het “marionettenregime” van Karzai.

De Taliban gaven in het verleden steeds aan dat ze niet willen praten zolang er buitenlandse troepen op Afghaans grondgebied verblijven.

Maar Karzai wimpelde deze ontkenningen woensdag af, en zei: “We hebben met de Taliban gepraat en we hebben met de hoogste leiders gepraat.”

Hij zei verder dat de Taliban zelfs vrede kunnen accepteren als de Amerikaanse troepen langer in Afghanistan aanwezig blijven.

Taliban willen niet praten met Karzai
Het Afghaanse persagentschap Pajhwok meldde woensdag dat de Taliban voor het eerst hebben bevestigd dat ze Amerikaanse functionarissen in Qatar hebben ontmoet voor mogelijke vredesonderhandelingen.

Maar de Taliban sluiten dezelfde soort onderhandelingen met de regering van president Karzai uit.

“The Taliban have confirmed for the first time meeting US officials in Qatar for possible peace talks, ruling out similar negotiations with the government of President Hamid Karzai.”

Eisen Taliban aan VS
Taliban woordvoerder Zabihullah Mujahid mailde volgens Pajhwok aan CNN dat president Karzai volkomen irrelevant is.

De Taliban zoeken vertrouwenwekkende stappen van de Verenigde Staten om de onderhandelingen voort te zetten. Volgens Mujahid is deze fase volledig aan de Amerikanen.

De eisen van de Taliban zijn: uitwisseling van de gevangenen van Guantanamo Bay, het vestigen van een politiek kantoor in Qatar, en de verwijdering van de sanctieslijst van de Verenigde Naties.

VS terughoudend
Volgens The Wall Street Journal zijn Amerikaanse functionarissen terughoudend en zeggen dat de gesprekken vooral zijn bedoeld om een opening te vinden voor echte onderhandelingen.

Het is de bedoeling dat de NAVO al de gevechtstroepen in de loop van 2014 uit het land heeft teruggetrokken, maar dat er wel militaire adviseurs achterblijven om de Afghaanse veiligheidsdiensten op te leiden en te begeleiden.

"Taliban willen ook vrede"
Volgens Karzai verlangen de Taliban ook naar vrede, en zijn er veel mensen binnen de Taliban die niet willen dat Afghanistan, de bevolking van het land, moet lijden. En ook de Taliban beleven een zware tijd.

"People in Afghanistan want peace, including the Taliban. They're also people like we all are. They have families, they have relatives, they have children, they are suffering a tough time."

"There are a lot of people in the Taliban who are the sons of the soil, and who do not want this country, the people of this country, to suffer."

Pakistan
Karzaï verblijft ondertussen in de Pakistaanse hoofdstad Islamabad voor een tweedaagse regionale top over Afghanistan. Hier zal hij spreken met Iran en Pakistan.

Veel kopstukken van de Taliban houden zich waarschijnlijk in Pakistan op en de geheime dienst van het land wordt ervan beschuldigd de Taliban te steunen.

In het midden van de jaren negentig hielp Pakistan de Taliban om aan de macht te komen in Afghanistan.

Karzai wil praten hoe Pakistan kan helpen om tot vrede te komen in Afghanistan.

The Wall Street Journal: ‘U.S., Afghans in Taliban Talks’. (16-02-2012)

Zie ook:
Hamid Karzai wil vredesoverleg met Taliban in Saoedi-Arabië
Brits rapport dringt aan op besprekingen met Taliban