De Afghaanse oppositiegroepering National Front zegt dat haar leiders de Taliban en andere groeperingen die tegen de regering zijn hebben ontmoet in de hoop onderhandelingen aan te kunnen knopen.
Aan de gesprekken nam onder meer de voormalige president Burhanuddin Rabbani deel die nu parlementslid is. Hij was van 1992 tot zijn bewind door de Taliban in 1996 werd afgezet president van Afghanistan.
De contacten zouden de afgelopen maanden hebben plaatsgehad tussen leiders van het National Front en hooggeplaatste leiders van de militanten, aldus de woordvoerder Sayyid Agha Hussain Fazel Sancharaki van de oppositie.
Naast Rabbani nam ook Mohammad Qasim Fahim deel aan de gesprekken, die een machtige voorman uit het noorden van het land en veiligheidsadviseur is van president Hamid Karzai.
Rabbani zei in een interview met de Associated Press dat de oorlog die al zes jaar aan de gang is opgelost moet worden door gesprekken. Deze wens wordt door veel mensen in het land gedeeld.
Rabbani zei verder dat oppositieleiders binnenkort met elkaar erover zullen praten en mogelijk een onderhandelingsteam zullen formeren.
Hij zei verder dat Taliban-strijders in hun gesprekken met Karzai ook hebben voorgesteld om een team samen te stellen voor gesprekken met de regering.
Er zijn Taliban die niet willen onderhandelen, maar er zijn enkele Taliban die erin zijn geïnteresseerd om problemen op te lossen via onderhandelingen.
Vorig jaar heeft president Hamid Karzai verschillende keren aangegeven dat hij bereid is om met onder meer Taliban-leider Mullah Muhammad Omar en de leider van de Hezb-e Islami, Gulbuddin Hekmatyar, te praten die ook in opstand is.
Beiden gaven toen aan niet rond de onderhandelingstafel te willen gaan zitten zolang er buitenlandse soldaten in Afghanistan verblijven.
De Verenigde staten en Groot-Brittannië hebben eerder laten weten dat ze achter onderhandelingen staan met militanten die de wapens neer willen leggen. Maar deze landen hebben eveneens aangegeven dat ze niet willen praten met strijders van Al-Qaida.
Volgens verschillende waarnemers zijn onderhandelingen uiteindelijk de enige manier om een einde te maken aan de oorlog in Afghanistan. Het persbureau citeert hierbij Wadir Safi, professor Internationaal Recht in Kabul.
President Karzai zei eerder tijdens een ontmoeting met de pers dat de pogingen van het National Front een goede zaak zijn voor het land.
Hij is van mening dat veel rebellen Afghanen zijn die moeten terugkeren in de maatschappij.
Taliban-woordvoerder Zabiullah Mujahid heeft ondertussen ontkend dat er overleg is geweest en gezegd er niets van te weten.
Duizenden voormalige leden van de Taliban, waaronder toonaangevende commandanten en functionarissen, hebben in de loop der tijd al vrede gesloten met de regering via de nationale verzoeningscommissie.
De Taliban verwierven in 1994 de controle over de zuidelijke stad Kandahar. Vanuit dit bolwerk breidden ze in een bloedige burgeroorlog hun macht steeds verder uit over Afghanistan. In 1996 namen ze de hoofdstad Kabul in.
Eind 2001 werd hun bewind uit het zadel geworpen door een bondgenootschap van een verzameling krijgsheren uit het noorden, de Noordelijke Alliantie, en een door de Verenigde Staten geleide internationale coalitie.
De VS wilden na de aanslagen van 11 september dat Osama bin Laden, de hoofdverdachte achter de aanslagen die op dat moment in Afghanistan zou verblijven, zou worden uitgeleverd door de Taliban-regering. Toen die dat weigerden besloot de VS in Afghanistan in te grijpen.
De jaren daarna werd er regelmatig melding gemaakt van gevechten tussen de troepen van de nieuwe regering Karzai en de buitenlandse soldaten met “overblijfselen van de Taliban”.
Maar volgens verslaggevers hebben de Taliban zich gereorganiseerd en beleeft Afghanistan momenteel de bloedigste periode sinds het bewind van de Taliban omver werd geworpen.
De afgelopen twee jaar heeft de oorlog in Afghanistan aan zeker 12.000 mensen het leven gekost.
Zie ook
Britse defensieminister Browne wil best onderhandelen met Taliban
“Taliban-leiders nemen contact op met mij”
Taliban stelt voorwaarden aan gesprekken met regering