zaterdag 24 mei 2008

Kouchner en Rabbani willen dat regering Afghanistan gaat praten met Taliban

De minister van Buitenlandse Zaken van Frankrijk, Bernard Kouchner, heeft zaterdag in Parijs gezegd dat de regering van Afghanistan op een dag moet gaan praten met de Taliban. Oppositieleider Rabbani in Afghanistan wil nu al dat er gepraat gaat worden.

Kouchner sprak zaterdag op een bijeenkomst in Parijs 40 non-gouvernementele organisaties toe. De voormalige Afghaanse president Rabbani deed zijn uitlatingen in Afghanistan zelf.

De samenkomst in Parijs is bedoeld om de toon vast te zetten voor de donorbijeenkomst voor Afghanistan die voor 12 juni in Parijs staat gepland.

De regering van Afghanistan hoopt in Parijs 50 miljard dollar binnen te slepen om een vijfjarenplan te kunnen bekostigen voor de ontwikkeling van het land.

Kouchner, die ooit arts is geweest in Afghanistan, betoogde dat sinds 2001 de internationale hulpinspanningen niet volledig tot het gewenste resultaat hebben geleid.

Overleg vindt hij op dit ogenblik trouwens nog niet verstandig, omdat Afghanistan daarvoor nog te onveilig is.

Een belangrijke vraag is of de veiligheidsituatie de komende tijd zal verbeteren, en of men moet wachten totdat Kouchner er klaar voor is, en wie die Kouchner denkt te zijn om te zeggen wanneer er onderhandeld moet worden of niet?

Verslaggevers zeggen dat Afghanistan de meest gewelddadige periode beleeft sinds de Taliban eind 2001 van de macht werden gezet.

Volgens de Fransman Kouchner bestaat het gevaar dat de Afghanen de Amerikaanse en NAVO-troepen gaan beschouwen als bezetters.

Ahmed Wali Karzai, de halfbroer van de Afghaanse president Hamid Karzai, zei onlangs “deze madness moet ophouden”. Canada toont zich al bereid om te onderhandelen. (Deze “madness” moet ophouden)

De Fransen zitten in Afghanistan niet in de hoek waar de klappen vallen, de Canadezen zitten aan de frontlijn in de zuidelijke provincie Kandahar.

De Nederlandse defensiedeskundige en voormalig minister van Defensie Joris Voorhoeve betoogde vorig jaar al dat er op den duur onderhandeld moet worden om een oplossing te vinden voor Afghanistan.

Ook “Afghaniseren”
Kouchner riep tijdens zijn toespraak voor de 40 hulpverleners de internationale gemeenschap op om een nieuwe houding aan te nemen over Afghanistan in een poging het land weer op te bouwen.

Hij haalde ook het stokpaardje “Afghaniseren” uit de kast, en zei: “De Afghanen moeten zelf een leidende rol gaan spelen in de ontwikkeling van hun land.”

“Afghaniseren” moet het toverwoord worden, zo lijkt het de laatste tijd. Al 7 jaar voeren de NAVO en de Verenigde Staten oorlog in het land en volgens verslaggevers en verschillende organisaties zoals de VN en het Rode Kruis wordt het er steeds onveiliger.

Kouchner wil graag dat de hulp die aan Afghanistan wordt geboden iedereen bereikt en dat iedereen daarvan profiteert.

De overkoepelende hulporganisatie voor Afghanistan, ACBAR, heeft in een recent rapport gezegd dat slechts 15 miljard dollar van de toegezegde 25 miljard aan steun voor Afghanistan Kabul heeft bereikt.

Een heleboel geld zou daarnaast verdwijnen in de zakken van corrupte ambtenaren en consultants die overal worden ingeschakeld, en bij projecten weer terugvloeien in de buidel van de landen die het geld beschikbaar stellen.

Rabbani
De Afghaanse oppositiebeweging National Front riep donderdag de Afghaanse regering van president Hamid Karzai op om met de Taliban te gaan onderhandelen.

Oppositieleider Burhanudin Rabbani van het NF zei dat de oppositie voor gesprekken is om een eind te maken aan de voortslepende veiligheidscrisis in het land.

De voormalige president zei dat hij een brief had van de Taliban waarin de opstandelingenbeweging zegt “klaar te zijn voor gesprekken”.

De minister van Defensie van Groot-Brittanniƫ, Des Browne, heeft eerder gezegd dat hij voor onderhandelingen is. (Britse defensieminister Browne wil best onderhandelen met Taliban)

Met de Taliban worden ook al onderhandelingen gevoerd. Het gaat dan onder meer om lage Taliban en middenkader-Taliban om ze te overreden de wapens neer te leggen en te re-integreren in het “nieuwe Afghanistan”, althans wat er zo “nieuw” aan zou zijn wat de veiligheidssituatie betreft.

Op het gebied van onderwijs worden wel goede resultaten geboekt, zo gaan nu meer dan 6 miljoen kinderen naar school, onder het bewind van de Taliban waren dat er 1 miljoen.

President Karzai heeft ook de hoogste Taliban-leider Mullah Mohammed Omar verschillende keren opgeroepen om gesprekken aan te knopen.

De Taliban stelden echter als eis dat de buitenlandse troepen Afghanistan moeten verlaten voordat er onderhandeld kan worden.

In Pakistan zijn de Taliban en de regering tot een vredesakkoord gekomen, maar de Pakistaanse Taliban-leider Baitullah Mehsud heeft laten weten dat zijn volgelingen gewoon aanvallen in Afghanistan uit zullen blijven voeren.