zaterdag 23 april 2011

Taliban aan onderhandelingstafel krijgen is “wishful thinking”

Zoals de huidge stand van zaken ervoor staat, is het niets meer dan “wishful thinking” om de Taliban over te halen om aan de onderhandelingstafel plaats te nemen. De opstandelingen zijn nog niet eerder zo sterk geweest als nu, en ze winnen aan steun onder de Afghanen.

Men kan aannemen dat de leiding van de Taliban door zal vechten, omdat ze ervan overtuigd zijn dat ze zullen winnen, zo meldt Afghan Daily.

Op dit moment zijn de Taliban vastberadener dan op welk moment dan ook in de afgelopen tien jaar, dus sinds de oorlog in oktober 2001 tegen de Taliban begon.

De sterke toename van de laatste tijd van zelfmoordaanslagen en het doden van burgers toont aan dat de militanten vastbesloten zijn de oorlog voort te zetten.

De Taliban zijn, in tegenstelling tot een paar jaar geleden, ook niet langer afhankelijk van veilige havens en ondersteuning van over de grens.

In toenemende mate steunt de bevolking in Afghanistan zelf de opstand van de Taliban. Dit maakt de taak om de opstand met militaire middelen neer te slaan veel moeilijker.