zaterdag 4 oktober 2008

Taliban willen helemaal niet onderhandelen met Hamid Karzai

Een hoge commandant van de Taliban heeft vrijdag laten weten dat ze helemaal niet willen onerhandelen met de “marionettenregering” van president Hamid Karzai. Karzai nodigde deze week de Taliban opnieuw uit aan de onderhandelingstafel.

Karzai zei deze week dat hij al twee jaar aan Koning Abdullah van Saudi-Arabie vraagt of hij wil bemiddelen in de oorlog in Afghanistan en vroeg Taliban-leider Mullah Omar vrede te sluiten.

Karzai zei dat er vaak gezanten uit Afghanistan op en neer reizen naar Saudi-Arabië. Ze gaan ook naar Pakistan.

Afghaanse functionarissen beweren dat Mullah Omar in Pakistan is. Maar Islamabad ontkent dat.

Mullah Omar antwoordde al dat de buitenlandse troepen een veilige aftocht kunnen krijgen uit Afghanistan maar dat hij niet wil praten zolang de buitenlanders aanwezig zijn. Een standpunt dat hij, evenals opstandelingenleider Gulbuddin Hekmatyar, vorig jaar ook al innam.

Omar dreigde zelfs de buitenlandse troepen te verdrijven zoals de Russen in de jaren tachtig uit Afghanistan werden verdreven.

Vrijdag vertelde Mullah Berader aan het persbureau Reuters: “We verwerpen het aanbod van de Afghaanse marionet en slaaf President Hamid Karzai om te onderhandelen.”

Berader zei dat “Karzai helemaal niet gerechtigd is om te onderhandelen en alleen zegt wat hem gezegd wordt te doen door de Amerikanen”. Eerder dit jaar zouden de Taliban nog open hebben gestaan om te onderhandelen.

Berader was een hoge militaire commandant tijdens het bewind van de Taliban. Momenteel is hij een van de hoogste leiders van de fundamentalistische moslimbeweging.

De Taliban zeiden vorig jaar al dat de militairen van de VS en andere landen moeten vertrekken uit Afghanistan voordat de groep overweegt om onderhandelingen te voeren met de regering.

In hun standpunt lijkt dus niets te zijn veranderd. Karzai liet toen al meteen merken onder deze voorwaarden niet te willen praten.

Opvallend is dat de Afghaanse oppositiegroepering National Front in het voorjaar zei dat hun leiders de Taliban en andere groeperingen die tegen de regering zijn hebben ontmoet om onderhandelingen aan te kunnen knopen.

ISAF
Generaal David McKiernan, de commandant van de International Security Assistance Force (ISAF), sloot deze week onderhandelingen met de Taliban niet uit. Hij gaf bovendien aan dat hij meer troepen nodig heeft om op te treden tegen de opstand.

Hij wil vier extra gevechtsbrigades uit de VS, ondersteunende troepen, helikopters, verkenningsapparatuur en een vergroting van de inlichtingencapaciteit.

Maar McKiernan zei ook dat er uiteindelijk een politieke oplossing moet komen voor Afghanistan en geen militaire.

Volgens hulporganisaties, de VN en verslaggevers beleeft Afghanistan de meest gewelddadige periode sinds het bewind van de Taliban eind 2001 door een Coalitie die door de VS wordt geleid af werd gezet.

Generaal McKiernan waarschuwde dat de gewelddadigheden in het Aziatische land, die dit jaar al aan meer dan 4.500 mensen het leven hebben gekost, nog verder toe kunnen nemen.

Zie ook

Afghaanse oppositie zegt met Taliban in gesprek te zijn
Taliban stelt voorwaarden