zondag 16 november 2008

Karzai toont weer bereidwilligheid om met Muhammad Omar te onderhandelen

De Afghaanse president Hamid Karzai heeft zich opnieuw bereid getoond om te onderhandelen met Taliban-leider Mullah Mohammad Omar.

Karzai zei dat de buitenlandse regeringen niet te maken hebben met zijn besluit. Zijn ze het er niet mee eens, dan kunnen de buitenlandse soldaten vetrekken uit Afghanistan of dan treedt hij wel af, zo liet hij weten.

Vorig jaar vroeg hij Omar al enkele keren aan de onderhandelingstafel. De Taliban lieten echter weten niet te willen praten zolang er buitenlandse legermachten in Afghanistan aanwezig zijn.

donderdag 30 oktober 2008

Vrouwen in Afghanistan tegen gesprekken met de Taliban

Vertegenwoordigsters van vrouwen uit hel Afghanistan hebben president Hamid Karzai opgeroepen om niet te onderhandelen met de Taliban. Daarmee zou hij de positie van vrouwen ondermijnen.
Vrouwen in Afghanistan tegen gesprekken met de Taliban

zaterdag 4 oktober 2008

Taliban willen helemaal niet onderhandelen met Hamid Karzai

Een hoge commandant van de Taliban heeft vrijdag laten weten dat ze helemaal niet willen onerhandelen met de “marionettenregering” van president Hamid Karzai. Karzai nodigde deze week de Taliban opnieuw uit aan de onderhandelingstafel.

Karzai zei deze week dat hij al twee jaar aan Koning Abdullah van Saudi-Arabie vraagt of hij wil bemiddelen in de oorlog in Afghanistan en vroeg Taliban-leider Mullah Omar vrede te sluiten.

Karzai zei dat er vaak gezanten uit Afghanistan op en neer reizen naar Saudi-Arabië. Ze gaan ook naar Pakistan.

Afghaanse functionarissen beweren dat Mullah Omar in Pakistan is. Maar Islamabad ontkent dat.

Mullah Omar antwoordde al dat de buitenlandse troepen een veilige aftocht kunnen krijgen uit Afghanistan maar dat hij niet wil praten zolang de buitenlanders aanwezig zijn. Een standpunt dat hij, evenals opstandelingenleider Gulbuddin Hekmatyar, vorig jaar ook al innam.

Omar dreigde zelfs de buitenlandse troepen te verdrijven zoals de Russen in de jaren tachtig uit Afghanistan werden verdreven.

Vrijdag vertelde Mullah Berader aan het persbureau Reuters: “We verwerpen het aanbod van de Afghaanse marionet en slaaf President Hamid Karzai om te onderhandelen.”

Berader zei dat “Karzai helemaal niet gerechtigd is om te onderhandelen en alleen zegt wat hem gezegd wordt te doen door de Amerikanen”. Eerder dit jaar zouden de Taliban nog open hebben gestaan om te onderhandelen.

Berader was een hoge militaire commandant tijdens het bewind van de Taliban. Momenteel is hij een van de hoogste leiders van de fundamentalistische moslimbeweging.

De Taliban zeiden vorig jaar al dat de militairen van de VS en andere landen moeten vertrekken uit Afghanistan voordat de groep overweegt om onderhandelingen te voeren met de regering.

In hun standpunt lijkt dus niets te zijn veranderd. Karzai liet toen al meteen merken onder deze voorwaarden niet te willen praten.

Opvallend is dat de Afghaanse oppositiegroepering National Front in het voorjaar zei dat hun leiders de Taliban en andere groeperingen die tegen de regering zijn hebben ontmoet om onderhandelingen aan te kunnen knopen.

ISAF
Generaal David McKiernan, de commandant van de International Security Assistance Force (ISAF), sloot deze week onderhandelingen met de Taliban niet uit. Hij gaf bovendien aan dat hij meer troepen nodig heeft om op te treden tegen de opstand.

Hij wil vier extra gevechtsbrigades uit de VS, ondersteunende troepen, helikopters, verkenningsapparatuur en een vergroting van de inlichtingencapaciteit.

Maar McKiernan zei ook dat er uiteindelijk een politieke oplossing moet komen voor Afghanistan en geen militaire.

Volgens hulporganisaties, de VN en verslaggevers beleeft Afghanistan de meest gewelddadige periode sinds het bewind van de Taliban eind 2001 door een Coalitie die door de VS wordt geleid af werd gezet.

Generaal McKiernan waarschuwde dat de gewelddadigheden in het Aziatische land, die dit jaar al aan meer dan 4.500 mensen het leven hebben gekost, nog verder toe kunnen nemen.

Zie ook

Afghaanse oppositie zegt met Taliban in gesprek te zijn
Taliban stelt voorwaarden

woensdag 1 oktober 2008

Karzai zoekt hulp in Saudi-Arabië en Pakistan voor onderhandelingen met Taliban

De Afghaanse president Hamid Karzai heeft dinsdag gezegd dat hij afgezanten naar Pakistan en Saudi-Arabië heeft gestuurd om hulp te zoeken bij het aanknopen van onderhandelingen met de Taliban.

Karzai zei dat hij al twee jaar lang hulp vraagt aan de Saudische Koninklijke familie om de Taliban ertoe te bewegen vredesbesprekingen te beginnen.

De president deelde dit mee tijdens een toespraak die het hield voor het presidentieel paleis in Kabul naar aanleiding van het Fitr-feest waarmee de vastenmaand Ramadan wordt afgesloten.

Hij zei dat er de afgelopen twee jaar brieven naar de Saudische koning werden gestuurd om hem als een leider van de Islamitische wereld te vragen om te helpen bij het brengen van veiligheid, vrede en verzoening in Afghanistan.

Koning Abdoellah bin Abdoel Aziz al-Saoed heeft veel aanzien. Hij wordt wel beschouwd als de “hoeder” van de heilige islamitische steden Mekka en Medina.

Maar een groepering als Al-Qaida beschuldigt hem ervan niet goed zorg te dragen voor deze plaatsen en wil bovendien dat de buitenlandse troepen die in Saudi-Arabië zijn gestationeerd daar verdwijnen.

Karzai zei zelfs: “Door ons wordt hij beschouwd als de leider van de Islamitische wereld.”

Karzai zei verder dat er tot nu toe nog gen resultaten waren geboekt en dat er nog geen onderhandelingen zijn begonnen met Saudi-Arabië als bemiddelaar. Maar hij sprak de hoop uit dat er spoedig besprekingen zullen komen.

Hij roept al geruime tijd de leiders van de opstandelingen, zoals Mullah Omar van de Taliban en Gulbuddin Hekmatyar van de Hezb-e Islami, op om plaats te nemen aan de onderhandelingstafel.

Mullah Omar
In een eigen boodschap ter gelegenheid van de Eid al-Fitr, of het Suikerfeest, beschuldigde Mullah Omar de Afghaanse veiligheidsdiensten ervan dat ze bestaan uit een bende dieven, smokkelaars en criminelen, zo meldde de Associated Press.

Volgens Mullah Omar zijn de “buitenlandse troepen de dieven van onze cultuur, ons geloof en onze natuurlijke bodemschatten, op dezelfde manier zoals het leger en de politie het geld, de waardigheid en de eer van de bevolking stelen”.

Keiharde woorden dus van Mullah Omar aan het adres van de Afghaanse overheid en de buitenlandse legermachten in Afghanistan.

Vorig jaar al bood Karzai opstandelingenleiders zelfs een plaats aan in zijn regering als ze het geweld af zouden zweren.

Krijgsheer Hekmatyar en Mullah Omar stelden echter als voorwaarde aan besprekingen het vertrek van de buitenlandse troepen uit hun land. Omar wil ook dat er een onafhankelijke islamitische regering komt in het land.

Karzai gaf aan dat deze eis voor hem onbespreekbaar is. Hij wordt door tegenstanders beschouwd als een marionet van de Verenigde Staten en leunt voor zijn macht op de aanwezigheid van de buitenlandse soldaten in zijn land.

Volgens de Verenigde Naties, de EU en verslaggevers beleeft Afghanistan momenteel de meest gewelddadige periode sinds het bewind van de Taliban eind 2001 af werd gezet door een Amerikaanse invasie in het land.

Volgens een telling van het persbureau Associated Press zijn er dit jaar al meer dan 4.500 mensen om het leven gekomen door geweld in Afghanistan dat al 30 jaar wordt geteisterd door oorlog en burgeroorlog.

donderdag 18 september 2008

Spanta roept Taliban en Hekmatyar opnieuw op om te onderhandelen over Afghanistan

De Afghaanse minister van Buitenlandse Zaken Rangis Spanta heeft de opstandelingen wederom opgeroepen om rond de onderhandelingstafel te gaan zitten. Hij heeft gezegd dat oorlog niet het antwoord is op de misère in het land.

De Afghaanse regering riep woensdag ook andere organisaties op om open te staan voor een dialoog met de militanten om een einde te maken aan de voortslepende strijd in het land.

Spanta deed zijn uitlatingen in het kader van de aankomende internationale Wereldvrededag. Hij zei: “De enige manier om de vrede te herstellen in het land is een aanvang nemen met onderhandelingen met e tegenstanders van de regering.”

De bewindsman noemde “oorlog geen oplossing” en zei dat de Afghaanse regering alle mensen ondersteunt die “om wat voor reden dan ook teleurgesteld zijn en nu klaar zijn om te praten met de regering”.

De Verenigde Naties hebben evenals vorig jaar de Taliban en de buitenlandse troepen in het land opgeroepen om op de Vredesdag op 21 september de wapens neer te leggen.

Spanta sprak harde woorden aan de wereld. Hij zei: “De belangrijkste oorzaak van oorlog is de verstoring van de balans in macht. 20 procent van de wereldbevolking bezit 82 procent van de economische bronnen in de wereld.”

Hierdoor zouden er volgens de politicus mensen die meer worden aangezet worden om oorlog te beginnen.

Spanta hield een toespraak aan de Amani Hogeschool. De studenten van de school riepen al de strijdende partijen op om met vechten te stoppen.

Een van de studenten zei: “Ik wil al de jongeren aansporen om alle zaken vreedzaam op te lossen.”

Vorig jaar riepen de Verenigde Naties ook op om de wapens op 21 september te laten zwijgen maar aan deze oproep gaven noch de Taliban, noch de buitenlandse troepen gehoor.

Leiders van de Taliban en de Hezb-e-Islami van krijgsheer Gulbuddin Hekmatyar hebben verschillende keren aangegeven dat ze bereid zijn om onderhandelingen te beginnen met de regering, mits de buitenlandse troepen Afghanistan verlaten.

Volgens verslaggevers beleeft Afghanistan de meest gewelddadige tijd sinds het bewind van de Taliban eind 2001 ten val werd gebracht dor een Coalitie die door de Amerikanen wordt geleid.

Uit een telling van de Associated Press blijkt dat er dit jaar al meer dan 4.500 mensen door geweld zijn omgekomen in het al 30 jaar door oorlog en burgeroorlog geteisterde Aziatische land.

Zie ook
VN-organisaties roepen op tot staakt-het-vuren

zaterdag 24 mei 2008

Kouchner en Rabbani willen dat regering Afghanistan gaat praten met Taliban

De minister van Buitenlandse Zaken van Frankrijk, Bernard Kouchner, heeft zaterdag in Parijs gezegd dat de regering van Afghanistan op een dag moet gaan praten met de Taliban. Oppositieleider Rabbani in Afghanistan wil nu al dat er gepraat gaat worden.

Kouchner sprak zaterdag op een bijeenkomst in Parijs 40 non-gouvernementele organisaties toe. De voormalige Afghaanse president Rabbani deed zijn uitlatingen in Afghanistan zelf.

De samenkomst in Parijs is bedoeld om de toon vast te zetten voor de donorbijeenkomst voor Afghanistan die voor 12 juni in Parijs staat gepland.

De regering van Afghanistan hoopt in Parijs 50 miljard dollar binnen te slepen om een vijfjarenplan te kunnen bekostigen voor de ontwikkeling van het land.

Kouchner, die ooit arts is geweest in Afghanistan, betoogde dat sinds 2001 de internationale hulpinspanningen niet volledig tot het gewenste resultaat hebben geleid.

Overleg vindt hij op dit ogenblik trouwens nog niet verstandig, omdat Afghanistan daarvoor nog te onveilig is.

Een belangrijke vraag is of de veiligheidsituatie de komende tijd zal verbeteren, en of men moet wachten totdat Kouchner er klaar voor is, en wie die Kouchner denkt te zijn om te zeggen wanneer er onderhandeld moet worden of niet?

Verslaggevers zeggen dat Afghanistan de meest gewelddadige periode beleeft sinds de Taliban eind 2001 van de macht werden gezet.

Volgens de Fransman Kouchner bestaat het gevaar dat de Afghanen de Amerikaanse en NAVO-troepen gaan beschouwen als bezetters.

Ahmed Wali Karzai, de halfbroer van de Afghaanse president Hamid Karzai, zei onlangs “deze madness moet ophouden”. Canada toont zich al bereid om te onderhandelen. (Deze “madness” moet ophouden)

De Fransen zitten in Afghanistan niet in de hoek waar de klappen vallen, de Canadezen zitten aan de frontlijn in de zuidelijke provincie Kandahar.

De Nederlandse defensiedeskundige en voormalig minister van Defensie Joris Voorhoeve betoogde vorig jaar al dat er op den duur onderhandeld moet worden om een oplossing te vinden voor Afghanistan.

Ook “Afghaniseren”
Kouchner riep tijdens zijn toespraak voor de 40 hulpverleners de internationale gemeenschap op om een nieuwe houding aan te nemen over Afghanistan in een poging het land weer op te bouwen.

Hij haalde ook het stokpaardje “Afghaniseren” uit de kast, en zei: “De Afghanen moeten zelf een leidende rol gaan spelen in de ontwikkeling van hun land.”

“Afghaniseren” moet het toverwoord worden, zo lijkt het de laatste tijd. Al 7 jaar voeren de NAVO en de Verenigde Staten oorlog in het land en volgens verslaggevers en verschillende organisaties zoals de VN en het Rode Kruis wordt het er steeds onveiliger.

Kouchner wil graag dat de hulp die aan Afghanistan wordt geboden iedereen bereikt en dat iedereen daarvan profiteert.

De overkoepelende hulporganisatie voor Afghanistan, ACBAR, heeft in een recent rapport gezegd dat slechts 15 miljard dollar van de toegezegde 25 miljard aan steun voor Afghanistan Kabul heeft bereikt.

Een heleboel geld zou daarnaast verdwijnen in de zakken van corrupte ambtenaren en consultants die overal worden ingeschakeld, en bij projecten weer terugvloeien in de buidel van de landen die het geld beschikbaar stellen.

Rabbani
De Afghaanse oppositiebeweging National Front riep donderdag de Afghaanse regering van president Hamid Karzai op om met de Taliban te gaan onderhandelen.

Oppositieleider Burhanudin Rabbani van het NF zei dat de oppositie voor gesprekken is om een eind te maken aan de voortslepende veiligheidscrisis in het land.

De voormalige president zei dat hij een brief had van de Taliban waarin de opstandelingenbeweging zegt “klaar te zijn voor gesprekken”.

De minister van Defensie van Groot-Brittannië, Des Browne, heeft eerder gezegd dat hij voor onderhandelingen is. (Britse defensieminister Browne wil best onderhandelen met Taliban)

Met de Taliban worden ook al onderhandelingen gevoerd. Het gaat dan onder meer om lage Taliban en middenkader-Taliban om ze te overreden de wapens neer te leggen en te re-integreren in het “nieuwe Afghanistan”, althans wat er zo “nieuw” aan zou zijn wat de veiligheidssituatie betreft.

Op het gebied van onderwijs worden wel goede resultaten geboekt, zo gaan nu meer dan 6 miljoen kinderen naar school, onder het bewind van de Taliban waren dat er 1 miljoen.

President Karzai heeft ook de hoogste Taliban-leider Mullah Mohammed Omar verschillende keren opgeroepen om gesprekken aan te knopen.

De Taliban stelden echter als eis dat de buitenlandse troepen Afghanistan moeten verlaten voordat er onderhandeld kan worden.

In Pakistan zijn de Taliban en de regering tot een vredesakkoord gekomen, maar de Pakistaanse Taliban-leider Baitullah Mehsud heeft laten weten dat zijn volgelingen gewoon aanvallen in Afghanistan uit zullen blijven voeren.

zondag 4 mei 2008

Deze “madness” moet ophouden

Ahmed Wali Karzai, de halfbroer van de Afghaanse president Hamid Karzai, heeft deze week in een vraaggesprek gezegd “dat er iets moet worden gedaan om “the madness” van de dood en verderf zaaiende opstand te stoppen. Canada zou intussen willen praten met opstandelingen.

Naar verluidt proberen Canadese troepen gesprekken aan te gaan met opstandelingen uit het lagere en het middenkader van de Taliban in een poging ze gaan praten met de Afghaanse autoriteiten of misschien zelfs de NAVO.

Canada probeert de contacten te leggen met deze opstandelingen met behulp van plaatselijke dorpsbewoners.

Ahmed Wali Karzai zei donderdag in een vraaggesprek met de Canadian Press dat hij absoluut achter het Canadese besluit staat. De halfbroer van de president is hoofd van de Provincieraad van Kandahar.

Voorheen vond de conservatieve regering van Canada gesprekken met de Taliban onpasselijk alswel “naïef”.

Nu wordt het beschouwd als een “test”, tot opluchting van enkele Afghanen, waaronder een van de machtigste mensen in het gebied.

Van verschillende zijden wordt ook gezegd dat aanhangers van de Taliban welkom zijn om “terug te keren in de Afghaanse samenleving” wanneer ze het geweld afzweren.

Het Canadese persbureau meldt verder “dat onderhandelingen via de plaatselijke gouverneur een “hoeksteen” is in de Nederlandse strategie in Uruzgan.

Canada leidt het Provinciaal Reconstructie Team in de zuidelijke provincie Kandahar die bekend staat als een bolwerk van de Taliban.

Sinds Canada deelneemt aan de internationale coalitiemacht in Afghanistan zijn er al meer dan 80 Canadezen omgekomen.

Deze slachtoffers vielen bijna allemaal in de afgelopen twee jaar sinds de opstand van de Taliban veel heviger is geworden en het Noord-Amerikaanse land het commando heeft overgenomen over het Provinciaal Reconstructie Team van de ISAF in Kandahar.

woensdag 16 april 2008

Afghaanse oppositie zegt met Taliban in gesprek te zijn

De Afghaanse oppositiegroepering National Front zegt dat haar leiders de Taliban en andere groeperingen die tegen de regering zijn hebben ontmoet in de hoop onderhandelingen aan te kunnen knopen.

Aan de gesprekken nam onder meer de voormalige president Burhanuddin Rabbani deel die nu parlementslid is. Hij was van 1992 tot zijn bewind door de Taliban in 1996 werd afgezet president van Afghanistan.

De contacten zouden de afgelopen maanden hebben plaatsgehad tussen leiders van het National Front en hooggeplaatste leiders van de militanten, aldus de woordvoerder Sayyid Agha Hussain Fazel Sancharaki van de oppositie.

Naast Rabbani nam ook Mohammad Qasim Fahim deel aan de gesprekken, die een machtige voorman uit het noorden van het land en veiligheidsadviseur is van president Hamid Karzai.

Rabbani zei in een interview met de Associated Press dat de oorlog die al zes jaar aan de gang is opgelost moet worden door gesprekken. Deze wens wordt door veel mensen in het land gedeeld.

Rabbani zei verder dat oppositieleiders binnenkort met elkaar erover zullen praten en mogelijk een onderhandelingsteam zullen formeren.

Hij zei verder dat Taliban-strijders in hun gesprekken met Karzai ook hebben voorgesteld om een team samen te stellen voor gesprekken met de regering.

Er zijn Taliban die niet willen onderhandelen, maar er zijn enkele Taliban die erin zijn geïnteresseerd om problemen op te lossen via onderhandelingen.

Vorig jaar heeft president Hamid Karzai verschillende keren aangegeven dat hij bereid is om met onder meer Taliban-leider Mullah Muhammad Omar en de leider van de Hezb-e Islami, Gulbuddin Hekmatyar, te praten die ook in opstand is.

Beiden gaven toen aan niet rond de onderhandelingstafel te willen gaan zitten zolang er buitenlandse soldaten in Afghanistan verblijven.

De Verenigde staten en Groot-Brittannië hebben eerder laten weten dat ze achter onderhandelingen staan met militanten die de wapens neer willen leggen. Maar deze landen hebben eveneens aangegeven dat ze niet willen praten met strijders van Al-Qaida.

Volgens verschillende waarnemers zijn onderhandelingen uiteindelijk de enige manier om een einde te maken aan de oorlog in Afghanistan. Het persbureau citeert hierbij Wadir Safi, professor Internationaal Recht in Kabul.

President Karzai zei eerder tijdens een ontmoeting met de pers dat de pogingen van het National Front een goede zaak zijn voor het land.

Hij is van mening dat veel rebellen Afghanen zijn die moeten terugkeren in de maatschappij.
Taliban-woordvoerder Zabiullah Mujahid heeft ondertussen ontkend dat er overleg is geweest en gezegd er niets van te weten.

Duizenden voormalige leden van de Taliban, waaronder toonaangevende commandanten en functionarissen, hebben in de loop der tijd al vrede gesloten met de regering via de nationale verzoeningscommissie.

De Taliban verwierven in 1994 de controle over de zuidelijke stad Kandahar. Vanuit dit bolwerk breidden ze in een bloedige burgeroorlog hun macht steeds verder uit over Afghanistan. In 1996 namen ze de hoofdstad Kabul in.

Eind 2001 werd hun bewind uit het zadel geworpen door een bondgenootschap van een verzameling krijgsheren uit het noorden, de Noordelijke Alliantie, en een door de Verenigde Staten geleide internationale coalitie.

De VS wilden na de aanslagen van 11 september dat Osama bin Laden, de hoofdverdachte achter de aanslagen die op dat moment in Afghanistan zou verblijven, zou worden uitgeleverd door de Taliban-regering. Toen die dat weigerden besloot de VS in Afghanistan in te grijpen.

De jaren daarna werd er regelmatig melding gemaakt van gevechten tussen de troepen van de nieuwe regering Karzai en de buitenlandse soldaten met “overblijfselen van de Taliban”.

Maar volgens verslaggevers hebben de Taliban zich gereorganiseerd en beleeft Afghanistan momenteel de bloedigste periode sinds het bewind van de Taliban omver werd geworpen.

De afgelopen twee jaar heeft de oorlog in Afghanistan aan zeker 12.000 mensen het leven gekost.

Zie ook
Britse defensieminister Browne wil best onderhandelen met Taliban
“Taliban-leiders nemen contact op met mij”
Taliban stelt voorwaarden aan gesprekken met regering